Hengitysharjoitukset -
Elämän voiman hallittua kasvattamista

Uudet tutkimukset paljastavat hengityksestä yllättäviä vaikutuksia: hengitystapa muokkaa jopa muistiamme ja voi lievittää stressiä, unettomuutta ja kipua.
Hengitysharjoituksista on useita hyötyjä mm.:
- keuhkojen toiminnan kehittyminen
- hapensaannin ja mielialan parantuminen
- hengityksen helpottuminen
- hengityslihasten vahvistuminen
- hengenahdistuksen lieventyminen
HS:n artikkelin mukaan (1.2.2020) hengityksen hidastuminen aktivoi keskeistä aivohermoamme vagus- eli kiertäjähermoa. Vagushermo ulottuu aivorungosta useisiin tärkeisiin elimiin kuten sydämeen, keuhkoihin ja suolistoon.
Vagushermon stimulointi saa aikaan rentoutumista: sydämen syke hidastuu ja sen vaihtelu kasvaa, verenpaine laskee ja lihakset rentoutuvat. Meitä lepoon valmistava autonomisen hermoston osa, parasympaattinen hermosto aktivoituu.
Yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston suomalaistaustainen psykologi Emma Seppälä on tutkinut yhdysvaltalaisia Irakin ja Afganistanin sotien veteraaneja, jotka kärsivät traumaperäisestä stressihäiriöstä. Heidän ahdistuneisuutensa oli lieventynyt hengitysharjoitusten avulla. Tutkimus tehtiin pranayama-harjoituksen vaikutuksia tutkimalla.
Meidän tulisi harjoittaa hengitystä jotta:
- Kehon soluaineenvaihdunta paranisi.
- Pystyisimme hallitsemaan paremmin stressiä ja ahdistuneisuutta.
- Nukkuisimme paremmin.
- Ruoansulatusjärjestelmämme toimisi paremmin.
- Tuntisimme vähemmän lihaskipuja ja meillä olisi vähemmän päänsärkyä ja migreenejä.
- Keskittyisimme paremmin tehtäviimme.
- Parantaisimme ryhtiämme ja meillä olisi vähemmän selkäkipuja.
- Oppisimme olemaan enemmän läsnä "tässä hetkessä".
- Vahvistaisimme keskivartalon lihaksia
Lisäksi Pranayama eli hengitysharjoitus auttaa tunnetilojen hallinnassa ja vapauttaa psyykkisiä jännitystiloja yhdessä rentoutusharjoituksen ja meditaation kanssa.

Pranayama-hengitysharjoitus perustuu elämänenergian (prana) hallintaan hengityksen sääntelyllä. Ihmisillä on luonnollinen taipumus hengittää epäsäännöllisesti ja pinnallisesti. Pranayama-harjoituksen kautta pystymme löytämään sisäisen tietoisuuden omasta hengityksestämme.
Hengitys liittyy vahvasti ihmisen tunnetilaan ja hengityksemme peilaa suoraan tunnetilaamme. Esimerkiksi pelko ja vihaisuuden tunne aiheuttavat pinnallisen ja epäsäännöllisen hengitysrytmin. Kun voimme sisäisesti hyvin ja olemme rauhallisessa tunnetilassa, niin hengitämme syvään, hitaasti ja tasaisesti. Pranayaman tavoitteena on saattaa mieli täydelliseen kontrolliin ja vähentää mielen ja kehon reagointia ulkoisiin ärsykkeisiin, siksi se toimii oivallisena meditaation apukeinona.
Pranayama-harjoitukset vievät suoraan meditatiiviseen tilaan rauhoittamalla ajatuksenkulkua. Pranayama-hengitys vaikuttaa keskushermostoa ja aivojen toimintaa tasapainottavasti ja tietoinen hengitys optimoi hormonien ja aineenvaihdunnan toimintaa.
Pitkä syvähengitys pidentää ikää ja nuorentaa, kun taas lyhyt pinnallinen hengitys aiheuttaa stressiä ja lyhentää elinkaarta. Nadi Shodanalla eli vuorosierainhengityksellä, jos sitä tehdään säännöllisesti pidemmän ajan, on suotuisa vaikutus aivopuoliskojen väliseen tasapainoon ja siten emotionaalisesti vakauttava vaikutus yksilöön. https://www.yogameditation.com/reading-room/nadi-shodanas-influence-on-the-brain/
Aktivoivat hengitys-harjoitukset
Selkärankahengitys, Palleahengitys ja Huulihengitys
Puhdistavat hengitys-harjoitukset
Syvähengitys, WimHoff-hengitysmenetelmä ja tulihengitys sekä asianmukaiset hengityksen pidätykset.
Tasapainottavat ja palauttavat hengitys-harjoitukset
Vuorosierainhengitys, rentoutushengitys, mehiläisen ääni-hengitys ja huulihengitys sekä jooginen hengitys. Mantrat.
Syvälliset hengitys-harjoitukset
Kapalbhati ja Mahabhanda, Mantraaminen ja visualisoinnit yhdistettynä syviin hengitysharjoituksiin sekä Kosmiseen hengitykseen. Eli tantriset menetelmät.
Rauhaa Hetkessä Hengitys Workshopissa tutustutaan erilaisiin hengitysharjoituksiin kulloisellakin teemalla tai ryhmän tason mukaan. Harjoituksilla tähdätään mieli-kehokompleksin puhdistumiseen ja tasapainottamiseen sekä rauhan kokemuksen ja kirkkaan mielen havaintoon. Ohjauksesta vastaa sertifioitunut hengitysvalmentaja Maria.
Tervetuloa!
