Samatha meditaatio-Buddhalainen filosofia

25.06.2024

Sanskriitin kielellä samatha eng. calm abiding on keskittymistä, rentoutta ja yhteyttä kehittävä meditaatiomuoto. Se on meditatiivisen tien alussa hyvin käytännöllinen taito oppia, koska mielemme ei vielä osaa pysyä kohteessa ja sitä on hyvä harjoitella. Rauhanmeditaatio on ensimmäinen ja yleisin meditaatioharjoitus jota tunnemme. 

Lähes kaikki meditaatiosta jonkin verran kuulleet, tietävät hengityksen tarkkailun olevan yksi meditaatiotapa. Samatha ei kuitenkaan ole vain hengityksen tarkkailua ja siksi siihen tarvitaan aluksi ohjaaja, viemään harjoittaja oikeanlaiseen mielentilaan ja palauttamaan hänet takaisin tarkkaavaisuuteen, kun hän eksyy. 

Kaikki me eksymme, jopa kauan meditoineet eksyvät välillä polultaan. Se on meille hyvin luontainen tapa olla, mutta meillä on myös mahdollisuus vaikuttaa elämämme laatuun, kehittämällä myötätuntoista rauhan kokemusta sisimmässämme. Tästä taidosta on meille hyötyä niin arkielämässä, stressinsietokyvyn hallinnassa kuin vaativampien meditaatioharjoitusten tekemisessä. 

Rauhanmeditaatio tarjoaa mahdollisuuden tiedostavaan rentoon tarkkailuun. Ilman asianmukaista rauhallista tarkkailua, emme pysty ottamaan seuraavaa meditaatioaskelta, joka on oivallusmeditaatiota eli vipassanya eng. insight meditation. Miten voisimme oivaltaa syvällisemmin kokemustamme, jos mielemme vie meidät jatkuvasti mukanaan tarinoihin ja apinamielemme hyppelehtii asiasta toiseen. Keskittymisharjoituksella tehdään tilaa tarkkailun ja sisäisen puheen väliin, jolloin oivallus pystyy syntymään suorasta havainnosta.

Buddha puhui Samadhista, valaistumisesta eli todellisen luontomme tilasta, joka on jo meissä jokaisessa, mutta verhottuna. Tuossa pysyvässä todellisuudessa mielemme on yhtenäinen ja tyhjyys-viisaus-rakkaus-luontomme kokonaan tiedostettu. Rauhanmeditaatiolla on suuri merkitys mielemme yhtenäistämistiellä. Ilman keskittynyttä ja kiinnittymätöntä havaintoa, emme näe miten erillisyys muodostuu ja miten pidämme sitä yllä.

Vain kun mieli on tyyni ja hiljainen, hallittavissa, muovattava, kevyt ja toimiva, se pystyy havaitsemaan ilmiöiden nousun ja laskun, nāma-rūpan (mielen prosessien ja aineen) ohimenevyyden. Ilman keskittymistä mieli ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi puhdas ja terävä tarkkailemaan tätä prosessia.

9 osainen Samatha polku. Alkuperäinen on 2500 vuoden takaa. Tämän kuvan on tehdyt www.dakinisart.com  Thanka-maalaajat
9 osainen Samatha polku. Alkuperäinen on 2500 vuoden takaa. Tämän kuvan on tehdyt www.dakinisart.com Thanka-maalaajat

Kuvassa oleva Samantha-polku, on osannut symbolisesti ilmaista jo tuhansia vuosia sitten mitä esteitä meillä on tiellämme mielen tyynnyttämiseksi. Thankasta on havaittavissa myös kehityksen huippu. Samadhi, kehon, mielen ja tietoisuuden yhdistyminen. Molemmat meditaatiomuodot, rauhan- ja oivalluksen meditaatiot, ovat osa yhtä kokonaisuutta. Joka kerta mielenharjoitusta tehdessä tarkoitus on ohjata mieli oikean keskittymisen tilaan – saada mieli asettumaan ja löytää paikka, jossa se voi todella tuntea olonsa vakaaksi, kotonaan, jossa se voi katsoa asioita rauhassa ja nähdä ilmiöt sellaisina kuin ne ovat.



Rauhan meditaatioon voit tutustua lisää täältä: Meditaatio myös ilmaismeditaatioita

Uudet kurssit, joissa voit oppia meditaatiopolusta lisää löydät täältä: Kurssit ja tapahtumat

Haluatko harjoitella itsenäisesti? Meditaatioäänite -Hengitykseen uppoutuminen