Vipassana meditaatio - Buddhalainen filosofia

Juurimeditaatiot
Olen nimennyt Vipassana-meditaation eli Insight meditation (eng.), sivustollani Suomeksi Oivallus-meditaatioksi. Mielestäni se kuvaa ytimekkäästi sitä mitä meditaatio voi parhaillaan olla, kun se tehdään tietoisesti ja tutkimalla kokemusta oikeasta perspektiivistä. Ja kun Samatha eli yksipisteisyys/rauha ja Vipassana eli tietoinen havainto yhdistetään, muodostuu niiden kokonaisuudesta Samadhi-harjoitus eli syvä selkeä tietoinen havainto, joka syvenee harjoitettaessa. Tuota havaintoa tutkimme ja se harjoittaessa liimautuu niin neuroplastisesti aivoihin, että psyykeeseemme siten, että siitä tulee erottamaton osa kokonaisuutta. Tämä on harjoituksemme ydin. Tuo absorboituminen ei voi tapahtua vain kirjatietoa lukemalla ja ymmärtämällä teoria, vaan se pitää kokemusperäisesti havaita meditaatiossa. Todistaa todeksi havaitsemalla ja se tapahtuu kyseenalaistamisen kautta. Buddhan oppeja seuraten.
Ilman, että ymmärrämme vipassana-harjoituksen eri tasoja, emme voi tietää, mitä haetaan. Niin kuin opimme pois kiinnittävistä konsepteista eli minäkuvamme luomuksista ajattelussamme ja toimissamme, opimme uusia vapauttavampia konsepteja katsoa todellisuuttamme, joita opimme tarkkailemaan erilaisten harjoitusten kautta. Niin kuin samatha-harjoituksessa on useita eri keskittymisen tasoja, on myös vipassanassa syvempiä ymmärryksen tasoja.
Meditaatio voidaan tässä tapauksessa kuvata luonnonlääkkeeksi. Ei vain riitä, että tiedämme miksi rohdosta tulisi ottaa, miten sitä otetaan ja miten se vaikuttaa, vaan meidän todella tulee ottaa lääkettä ja kokea sen vaikutus ja hyötyä, tehdäksemme siitä meille arvokasta ja todellista. Tämä lääke on tapalääke, jota tulee ottaa päivittäin siten, että se tulee osaksi kokonaisuuttamme. Niin kuin huonot tavat johtavat meidät kaaokseen, myös hyvät tavat johtavat todelliseen viisauteen. Maailmassa on lukuisia meditaatioharjoituksia, eri kokonaisuuksiksi yhdisteltyinä, mutta kaikki voidaan jakaa näihin kahteen kategoriaan, rauhan- ja oivalluksen meditaatioon. Näitä kahta harjoittamalla suojaudutaan lukuisilta eri arkipäivän ongelmilta. Juurimeditaatioilla saavutetaan onnellisuutta ja rauhaa sekä kehitetään ymmärrystä ja viisautta.

Tekstissä viittaamme Thrangu Rinpochen kirjaan The practice of Tranquility and Insight meditation.
Oivallus syntyy rauhasta
Kun me sanomme, että lepää rauhassa, oikeastaan toivotamme hyvää samatha-harjoitusta eli tuolloin mieli lepää yksipisteisesti valitussa kohteessa, vain harvoja ajatuksia enää nousee ja mielestä tulee vakaa ja rauhallinen. Kohteen tulee olla syvän positiivinen, jolloin mieli todella voi levätä rauhassa. Samatha ei siis ole ajatukseton, kuin kivettynyt tila, vaan lisäksi hyvin selkeä, jolloin se pystyy havaitsemaan ja erottelemaan nousevat asiat, ja tämä on vipassana-meditaatiota. Vipassana syntyy siis Samatha-harjoituksen kautta. Eli todellisuus nähdään sellaisena kuin se on. Ajatukset ovat kuin tuulia, jotka nappaavat huomiomme helposti. Sulauttavan keskittyneisyyden selkeässä tilassa havaitsemme tämän ja pysymme rauhassamme sekä osamme testata ja analysoida (vipassana), siten että kykenemme voittamaan esteet ja kokemaan selkeyttä ja rauhaa syvemmin ja syvemmin. Oivallus muodostuu siis selkeyden kautta, meditaatiokokemuksessa. Selkeyttä ei voi syntyä ilman todellista rauhaa. Voimme pakottaa keskittyneisyyttä, mutta se ei ole todellista rauhaa, vaan sen alla on aina jotakin minkä koitamme estää. Tämän vuoksi kaiken ydin on myötätunto, joka on kaiken alku ja juuri. Ilman sitä mielemme maisema on kolkko ja tuulinen paikka, tuolloin tahdon voimallakaan ei saa pitkäaikaista rauhaa luotua. Tahto kannattaa suunnata harjoituksen pitkäjännitteiseen tekemiseen. Vertauskuvallisesti lamppu valaisee pimeyden huoneessa ja samatha on kuin öljylampun heilumaton vahva liekki ja vipassana kuin liekin kirkkaus, joka ei savuta. Ilman niitä emme näe kunnolla ja koe olevamme turvassa.
Tämän vuoksi Rauhaa hetkessä - meditaatioissa ei opeteta erikseen erilaisia meditaatiota, vaan pikkuhiljaa lisätään meditaatioon syvyyttä harjoittajien kykyjen mukaan. Emme voi harjoitella katon kasaamista ilma perustuksia, kuin teoriassa, kaikki osat varaavat toisiinsa tarkoituksella. Samatha- ja Vipassana-harjoituksen tukena meillä on tekstejä ja opetuksia joilla ymmärrämme mitä tehdä, mitä voi olla vastassamme ja miten asioihin voimme suhtautua, jotta se olisi meille hyödyksi rauhan ja viisauden syventämiseksi. Opimme ohjeiden avulla huomaamaan asioita meditaatiossa, käyttämään niihin apukeinoja ja opimme mielemme mekanismeista, jolloin rauhan kokemus vahvistuu, koska koemme luottavamme harjoitukseen. Viisautemme myös kehittyy, koska olemme kokemusperäisesti ymmärtäneet mitä ohjeissa tarkoitettiin ja voimme samaistua kauan meitä ennen kulkeneiden meditaatiomestareiden kokemuksiin. Voimme kokea kuuluvamme samaan perheeseen, jaammehan samoja kokemuksia ja todella alamme kunnioittaa syvää ymmärrystä ja voimaa sekä myötätuntoa, jota nämä kärsivälliset tahot ovat hioneet timantiksi. Luoneet todellista mielen taidetta.
Olkoon onni suotuisa tiellämme ja viisaus sekä myötätunto tukenamme.
Haluatko oppia itsenäisesti lisää Buddhan opeista ja meditaatiosta? Tutustu meditaation perusteet verkkokurssiin.